Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
2526272829301
2345678
9101112131415

Barnevenemang

KOLME-kollektivet: X-konserverade

Evenemanget har redan ägt rum.
KOLME-kollektivets första soloutställning 'X-konserverade' handlar om livets konstiga sidovägar och om tillvarons mörka punkter.

Utgångspunkterna för verken är oförskämt personliga och behandlar svåra och obehagliga minnen och erfarenheter. I utställningen har erfarenheterna blivit konserverade till konstverk. Precis som konservatorerna har konstnärerna avbrutit förstörelse processen genom olika metoder och tekniker. Genom satir, makaber komik och karnevalism har de vågat behandla sina ämnen. Verkens intryck är inte tungsint, utan uppmanar istället till frigörande och lekfullt skratt. Tvättstugan i den gamla mentalsjukhuset skapar en utmärkt kontext till verken.

Keramikinstallation, historiska fotografimetoder och ljudkonst har använts i skapandet av de utställda verken. I samband med utställningen framförs performancen Den Feministiska Operetten lördagen 12.10. kl. 15.00 som en del av SIBBO TONER -festivalen.

I KOLME-kollektivet arbetar fotokonstnären Jenni Haili och tonkonstnären Marika Hyvärinen med en tredje konstnär som varierar beroende på verket. Konstverken har tillverkats tillsammans med: Anna Englund, Jonas Haili, Jyrki Kirjalainen och Kaisla Löyttyjärvi. I den Feministiska Operetten uppträder: Anna Englund, Jenni Haili, Anna-Maija Heikkilä, Marika Hyvärinen, Catarina Kimiko Diehl, Jyrki Kirjalainen, Petra Pesonen, Kukka Sariola och Ilma Suksi.

Jenni Haili, fotografi. Haili (f. 1980) är bildkonstnär från Helsingfors som utexaminerades från Aalto univeristets fotografilinje 2011. Hon jobbar med flera olika tekniker, oftast ändå fotografibaserat. Centralt för hennes produktion är teman kring att gömma och göra synligt. Hailis verk har presenterats på flera separat- och grupputställningar både i Finland och utomlands.

Marika Hyvärinen, tonkonst. Hyvärinen blev musikmagister från Sibeliusakademin 2015. Hon är intresserad av av att, med hjälp av olika medier, skikta musik med fluffning och missbruk, utrop från en individ som går upp i fogarna samt oljudet av att tiga. Hyvärinen gör arrangemang och kompositioner och hon arbetar i två konstnärskollektiv, har spelningar och undervisar musik som frilansare.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Gamla tvättstugan Pesula
Pilvilinnav. 2, Östanåparken
04130 Sibbo
Arrangör