Sök evenemang

Ti On To Fre
2425262728291
2345678
9101112131415
16171819202122

Åbo Svenska Teater: Prinsessan som inte kunde tala

En pjäs som framförs på fyra språk och som innehåller skådespelare, dockor och rytmer

Prinsessan som inte kunde tala är en teaterföreställning på talad svenska och finska, finlandssvenskt teckenspråk och lite finskt teckenspråk från 6-100-åringar. Vad kan man göra med ett språk? Vad kan man bli? En prinsessa som inte talar, två barn som ger sig ut på en lång resa och Draken som sitter på en hemlighet. Dessa är några av ingredienserna i Prinsessan som inte kunde tala, en pjäs som framförs på fyra språk och som innehåller skådespelare, dockor och rytmer. Prinsessan i pjäsen talar inte och drottningen och kungen ber om hjälp av landets befolkning: Ge prinsessan ett språk! Barnen Algot och Vilgot beger sig ut i världen och med Drakens hjälp hittar de teckenspråket. När alla lär sig teckna, öppnas Prinsessans möjligheter i samhället.

Det finlandssvenska teckenspråket klassas enligt Unescos kriterier som ett allvarligt hotat språk. Det finlandssvenska teckenspråket är ett naturligt språk med en egen grammatik, som skiljer sig från det finska teckenspråket och det talade språket. Genom föreställningen kan vi stödja att talande barn känner till det finlandssvenska teckenspråket och att teckenspråkiga får teater på sitt modersmål. Historien lyfter fram en fungerande flerspråkighet och arbetsgruppen inkluderar publiken i föreställningen med hjälp av rytmer och tecken.

Christina Andersson är finlandssvensk barnboksförfattare, illustratör och keramiker som varit ledamot av Svenska barnboksakademien 1989–1994. Prinsessan som inte kunde tala skrevs för och spelades av Skolteatern 1975. Den filmades för skol-tv och blev en välvisad klassiker. Nu görs den i dramatisering av Ylva Edlund som arbetat som skådespelare på Unga Teatern (Skolteatern rf) sedan 1992 och regisserat flera ungdomspjäser. Föreställningen är producerad av Produktionshuset rf, en förening som stöder konstnärliga arbetsgrupper. Föreställningen är producerad av Produktionshuset rf, en förening som stöder fria konstnärliga arbetsgrupper. Under hösten 2019 turnerar föreställningen i Produktionshusets regi och under våren 2020 i samarbete med Åbo Svenska Teater.

REGI Ylva Edlund
MANUS Christina Andersson
RÄTTIGHETER Teateragenturen i Finland
DRAMATISERING Ylva Edlund
SKÅDESPELARE Silva Belghiti/Jarl Hanhikoski, Stina Liman, Sofia Molin, Sofia Törnqvist
VISUELL PLANERING OCH SCENOGRAFI Lars Idman
MUSIK Sofia Finnilä
FOTO Lina Lohiluoto
PRODUCENT Anki Hellberg-Sågfors

Längd 1 h, åldersrekommendation 6+, föreställningens språk svenska, finska, finlandssvenskt teckenspråk och lite finsk teckenspråk

Tidpunkter
to 12.3 kl 10
Typ av evenemang
Plats
Kulturhuset Lilla Villan
Jussasvägen 16
04130 Sibbo
Biljetter
8€
liput[ät]lillavillan.fi