Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
2526272829301
2345678
9101112131415

Barnevenemang

Sukupuolena ihminen

Evenemanget har redan ägt rum.
Utställningen ingår i projektet Sukupuolena ihminen som via intervjuer och fotografier berättar om hur det är att leva som transperson i dagens Finland. Vad betyder könet för en, hur förhåller sig andra människor och vad önskar var och en av det omgivande samhället?

För projektet har transpersoner från olika delar av Finland och i olika livssituationer fotograferats och intervjuats under åren 2015 - 2017. Man har sammanställt en utställning av fotografierna och intervjuerna, och målet är att visa utställningen på så många orter i Finland som möjligt. Projektets syfte är att öka transsynligheten och förståelsen för könets mångfald. Förhoppningen är också att bilderna och berättelserna kan hjälpa och stöda dem som grubblar över sitt kön, och hjälpa deras närstående.

Projektet fick en eloge i och med diplomet Asiallisen tiedon omena som tilldelades av Seta. Priset tilldelas årligen för en verksamhet som främjat ställningen för sexuella minoriteter eller könsminoriteter eller som spridit saklig information om mångfalden av sexuell läggning och kön.

Det är omöjligt att veta antalet transpersoner eller intergenderpersoner i hela världen eftersom kulturella begränsningar, rädsla och skam hindrar personer att komma fram med sin sexuella läggning. Enligt uppskattningar finns enbart bland européer 1,5 miljoner som hör till någon könsminoritet. I Finland är det i dag cirka fyrahundra personer per år som vill gå igenom en transprocess (Källa: Trasek, 2016.).

Fotograf Vesa Tyni, producent Maiju Ristkari och kurator Nina Suni hör till projektets arbetsgrupp.

Bilderna i utställningen kan också ses på adressen www.sukupuolenaihminen.fi, som också ger mer information om projektet.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Borgå huvudbibliotek
Prästgatan 20
06100 Borgå